Stephen King: Rose Red/ A rózsa vére (2002)

Nem tudom, hogy vagytok vele de én imádom a horror minden válfaját, lehet az film vagy egy könyv, bármi, ami kicsit is növeli az adrenalint. Aki kicsit is tudja, mire gondolok, az azt is tudja, hogy nem kerülhetjük ki ebben Stephen King munkásságait sem. Elolvasni a műveit kiváló szórakozást nyújthat minden kedves borzongani vágyó embernek, ami a műveiből készült filmekről nem igazán mondható el. De ez csak a szubjektív álláspontom. Mindenki az egekbe dicsőíti a Ragyogást de azt a filmet is csak Jack Nicholson tehetséges színészi játéka mentette meg a teljes pusztulattól. Mondhat nekem bárki bármit az a film az én szemszögemből nézve semmi a regényhez képest. De úgy érzem a legtöbb King művel ugyanígy jártak el...sajna. Akadnak persze kivételek is, mint például A rózsa vére című alkotás. Hiába keresitek a könyvespolcon ez nem jelent meg tudtommal regényként! Itt csak a forgató könyvet írta, külön kérésre King. A film folytatása (Ellen Rimbauer naplója), ami a történet előzménye megjelent írásos formában is. Majd erről a műről is írok nektek valamit egyszer!


Volt már úgy, hogy beléptetek egy épületbe és elfogott az a kellemetlen, szorongató érzés, mintha figyelnének titeket, mintha nem volna minden rendben azzal a hellyel? A filmben elhangzik pár sor ami a legjobban összefoglalja ezt:  "Egy jó ház oltalmat, kényelmet kínál. Egy rossz ház ösztönös, kényelmetlen érzést. Gyűlöli a melegségünket, emberségünket. Az emberség vak gyűlöletére utal az, hogy 'kísértetjárta ház'.... Ha csendben vagyunk, ha figyelünk, halljuk a lélegzésüket. Néha az éjszaka mélyén halljuk a nyögésüket is, mintha rosszat álmodnának." Veletek előfordult már, hogy megpróbáltatok elaludni, de pont akkor nyikordult meg valami? Nappal soha semmi legalábbis nem érzékeljük, este viszont, mintha feléledne a ház. Red Rose pontosan az a hely ahol minden megtörténhet. Ezt tudja Joyce Reardon professzor is akinek az az álma, hogy kézzelfogható bizonyítékot gyűjtsön a szunnyadó kastélyban történő paranormális tevékenységekről. Ezen múlik a munkája, ezen múlik a karrierje. A kutatásában érdekében különböző médiumokat fogad fel, hogy töltsenek el egy hétvégét itt. De ő közülük is csak a kis 15 éves  autista lány Annie Wheaton jelenléte a legfontosabb neki, hiszen ő a kulcs hogy a hely újra élje az aktív életét, ami annyit tesz, hogy a férfiak meghalnak, a nők meg eltűnnek. Érdekes lehet végignézni a profasszony mániáját, ami a történet végére teljességgel kiteljesedik, azt hogy senki és semmi más nem érdekli csak Rose Red. Ezért az épületegyüttesért és a kutatási eredményekért képes lenne minden egyes embert feláldozni. Hmm..érdekes. A kastély sajátossága hogy a lelkeket beállítja”munkásoknak”, akik tovább építik a kastélyt így az egyre terebélyesedik, egyre nő. Innentől kezdve el tudjátok képzelni mi is fog történni a filmben.

Egy mini sorozatról beszélünk (aminek a magyar címéről ne is beszéljünk! ne keverjük össze ezzel A rózsa vérével ). 3 részből áll, így aki végig akarja ülni az kb.5 óra filmnek néz elébe, ami valljuk be nem kevés. Ne számítsunk olyan filmre, amiben minden pillanatban kiugrik egy mumus a szekrényből, hogy mi aztán jól megijedjünk. Lehet, csak nekem nem tűnik túl félelmetes filmnek, bár lehet a  gyenge lelkületű nézőközönség így is talál benne olyan részt, amitől megijedhet. Pár logikai buktatót is észrevettem, de a film minőségét nem rontják ezek. Gyermekeknek nem ajánlom, de a mű egy hétvégi baráti filmezésnek tökéletesen megteszi. Az alkotás maga nem nagyon feszeget olyan témákat amik megmozgatná a kicsiny lelkünket túlságosan. Megnézzük és közben egy jót szórakozunk. A színészek átlagosan szerepelnek nincs kiemelkedő színészi teljesítmény, talán a profasszonyt játszó Nancy Travis kicsit kiemelkedőbb, hisz láthatjuk az úgymond őrületét a kastély iránt. Pluszban, mint a legtöbb King műben szerepel egy jelenetben maga az író is! Keressétek meg! ;)

Én élveztem a filmet, próbáljátok ki ti is! 6,5/10

Érdekességként megemlíteném, hogy maga a kastély egy létező épület. Washingtoni Tacoma közelében található, 1909-ben építették, de már a XV. században is jelentős épület állt ezen a helyen. itt forgatták a le a film legtöbb részét. A ház tulajdonosai szerint, igazából is garázdálkodnak ott a kísértetek. Hmm..ott lehetne egy haláli bulit tartani a szellemekkel! :D

 

Itt a trailer is:

A bejegyzés trackback címe:

https://megegykisfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr732627848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása