The Human Centipede - Az emberi százlábú (2009)

 

 
Annak idején hatalmas várakozás övezte ezt a filmet: "Minden idők legbetegebb filmje" ; "Meghánytatta az amerikai mozilátogatókat a Mengele ihlette horrorfilm" ... és még sorolhatnám a róla írt cikkek címeit. Szóval, már a trailer megjelenése idején fel lett jegyezve, hogy ez megnézendő. Aztán úgy el is felejtődött. Vagyis, nem felejtődött el, néha eszembe jutott, de a lekesedés alább hagyott. Aztán a baráti társaságban elkezdték mondogatni, hogy így meg úgy az Emberi százlábú, hát,akkor nagy várakozással betettem a lejátszóba...
 
Bár ne tettem volna.. Nem, nem azért, mert a jó amerikai példát követve kimentem volna a mellékhelyiségbe megnézni, hogy van az ebéd.. Nem is tudom, hol kezdjem, de ez nagyon nem jó így..
 
Először gyors lefestem a sztorit. Adott egy német orvos ( dr. Mengele mintájáról ? ), aki alkotási vágyát szeretné kiélni, hogy több emberből alkot egy élőlényt, mégpedig úgy, hogy az alanyokat a tápcsatornájuknál köti össze. Igenigen, outputból közvetlen inputba. Persze, mint orvos, fel sem merül benne a gyanú, hogy esetleg ez így nem életképes, de ettől most tekintsünk el.. Szóval,a "prototípusa", amikoris három  rottweilerét volt szives sziámi ikrekké avanzsálni, elég gyorsan megpusztult, így gondolta, hát keres néhány jóvágású fiatalt a művéhez, azokkal úgyis jobb szórakozni. Csak úgy random, alkalomadtán ejt 3 áldozatot, majd kis szabó-varró szakkört követően a kis "sziámi ikrekét" próbálgatja betanítani házi kedvencnek.. Ekközben persze rengeteg szökési kísérlet és egyéb finomságok vannak, hogy izguljunk...
 
Ez eddig jó is lenne, izgulhatunk a két kedves amcsi lányért, meg a távol-keleti barátunkért. A lányokért még izgultam is. 5 percig. Aztán meguntam a folyamatos sikongatást. Elég idegesítő. De a műtét következtében a 2 csaj nem igazán tud nekünk sikongatni, csak nyögdécsel. De szerencsére van a fiatal barátunk, aki hármójuk helyett is sikít, visong, ami csak kell. Ezzel csak az a gond, hogy ezt másfél órán át hallgatni elég idegesítő.. És sajnos, a film ettől a ponttól kezdve nem nagyon szól másról..
A kedves dr. Heiter karaktere szépen meg van formálva, látszik rajta, hogy őrá építették az egészet, a többi karakter kidolgozása ellenben sajnos nem sikerült ilyen jóra és a a színészi alakítások is hagynak maguk után kívánnivalót mindkét oldalon. Nekem nem sikerült átadniuk azt a hangulatot, amit vártam volna.
Emellett kicsit zavaró, hogy eredeti szinkronnal nézve a filmben hol angolul, hol németül beszélnek, ami nem is lenne baj, csak elég életszerűtlen, amikor két német angolul beszélget egymás között, mikor más jelenetben pedig már-már erőszakosan nyomják a filmben a német mondatokat.. 
 
Szerintem a film nem igazán horrorfilm. Legalábbis annak elég vérszegény (nem csak szó szerinti értelemben). Beteg? Hát, végülis, az alapgondolat nem épp étvágygerjesztő, és ha egy kicsit gyúrnak még a sztorin, sokkal többet ki lehetett volna belőle hozni. A jelenetek ijesztőnek nem ijesztőek, a látvány nem túlzottan brutális, marad az, hogy aggódjunk, hogy legyenek túlélők. De a tartós fülkárosodás, amit a folyamatos sikítozás okoz, nem éppen mellettük szól. Őszintén, még örültem is, hogy hármójuknak csak egy szája van, mert ha még több lenne.. hát lehet, h nem jutok a film végére.. 
 
Összegezve nekem nem jött be a film, bár ebben talán az is közrejátszik, hogy a trailer megnézése után elég sokat vártam tőle. Nem mondom, hogy nem érdemes megnézni, sok más oldalon jókat írnak róla, lehet, hogy csak én vagyok szőrösszívű, de ez most nekem nem... nem...
 
 
 
Cast:
Rendező, író: Tom Six


Szereplők:
Dieter Laser
Ashley C. Williams
Ashlynn Yennie
Akihiro Kitamura
Andreas Leupold

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megegykisfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr882568136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sokaar 2011.01.08. 13:35:58

Nem...nem...igazad van;) teljesen egyet tudok érteni veled...nekem se jött be egyáltalán...nincs semmi, ami megtudott volna fogni ebben a filmben.
süti beállítások módosítása